15 Mart 2016 Salı

A.PFEFFER - İRAN İLE IŞİD’İ BİRBİRİNE BAĞLAMANIN AHMAKLIĞI



İRAN İLE IŞİD’İ BİRBİRİNE BAĞLAMANIN AHMAKLIĞI
Anşel Pfeffer (İsrailli gazeteci)
Haaretz, 15.7.2015

Tercüme: Zahide Tuba Kor

(…)
Buna mukabil IŞİD stratejik olarak İsrail için neredeyse bir iğne deliği mesabesinde. Hareket ideolojik olarak İsrail’i yok etmeye ve Yahudileri öldürmeye kendini adamış durumda ama bunun için öncelikle İsrail’in sınır bölgelerine dayanması gerekiyor. Ancak şu an için bundan oldukça uzak ve bu haliyle Yahudi devletinin varlığına prensipte karşı olan uzun fanatik gruplar listesinin sadece birini teşkil eder durumunda.
Nükleer programı ve büyük enerji kaynakları olup da bu prensibe tutunan –değiştiği konuşulsa da bu hedefinden vazgeçtiğine dair halen hiçbir işaret yok- ana bölgesel güçlerden biri olarak İran, tartışmasız IŞİD’den çok daha büyük bir tehdit. (…) Ama bu konuda uluslararası kamuoyunu iknada bu defa başarısız olduk (…)
IŞİD, aslında meçhulden duyulan bir korku, adeta bir mit olan “Halife” Ebubekir el-Bağdadi’nin bir aracı ve savaş bıkkını ABD ve gönülsüz müttefiklerinin isteyeceği en son şey Ortadoğu’da yeni bir savaşa dahil olmak.
Suriye ve Irak’taki mezhepçi rejimlere verdiği destekle İran aslında IŞİD’in neşvünema bulduğu alanın yaratılmasında büyük bir rol oynadı. Batı hala son 15 yılda bölgedeki politikalarından dolayı kendini suçluyor. Şu anda İran IŞİD’e karşı aktif bir şekilde çarpışan tek devlet konumunda (…)
(…)
IŞİD bölgede yeni bir oyuncu ve geleceği belirsiz. Şu anda orta ölçekli bir Avrupa devleti büyüklüğünde bir alanı elinde tutuyor olabilir, ama bir-iki yıl içinde askeri harekatla ve kendi içindeki bölünmelerle giderek küçülebilir. Veyahut onlarca yıl kalabilir veya bir zamanlar Suriye ve Irak olan bölgenin bir kısmı üzerinde yeni bir devlete dönüşebilir. Her iki durumda da İran’ın IŞİD’e karşı savaşını desteklemek yetersiz olacaktır.

İran’ı bölgede istikrarı sağlayan bir unsur olarak görmeyen sadece İsrailliler ve Bağdadi’nin takipçileri değil. Eğer bir-iki yıl içinde İran kendinden bekleneni yapmazsa (…) sarkaç sallanabilir ve giderek daha fazla IŞİD’den de beter bir aktör olarak görülebilir. Bu uluslararası toplumun nükleer anlaşmayla ve anlaşmanın uygulanmasıyla yeşermesini ümit ettiği süreç her neyse bunun çok daha felaketvari sonuçları olabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder