14 Haziran 2010 Pazartesi

A TURNING POINT IN TURKISH-SYRIAN RELATIONS: THE ÖCALAN CRISIS


A TURNING POINT IN TURKISH-SYRIAN RELATIONS: THE ÖCALAN CRISIS
Marmara Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, yüksek lisans tezi, 2007
Aşağıdaki linkten Zahide Tuba Kor'un yüksek lisans tezine ulaşabilirsiniz:
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=7d53ed97e31a8bd39defac1ccce0a718eb9a2b873770bc05af646aa3534f1c26a2336da452c96d5fb715a3bf6a8a0e8a


ÖZ
Bu tezin amacı, Türkiye-Suriye ilişkilerini ikili ilişkilerde bir dönüm noktası olan Öcalan Krizi bağlamında incelemektir. Zira sadece 20 gün süren bu Kriz, Ekim 1998’de savaşın eşiğine gelinmesinin ardından yakınlaşmanın katalizörü olmuş ve onlarca yıldır süregelen çatışmacı ilişkileri kısa bir süre içinde işbirliğine dönüştürmüştür. Bu bağlamda, kriz yönetimi ve çatışmaların yatıştırılmasında bir model olan Kriz derinlemesine bir incelemeyi hak etmektedir.
Bu tezde uluslararası kriz ve kriz yönetiminin ele alındığı teorik çerçevenin ardından, 20. yüzyıl boyunca Türkiye-Suriye ilişkilerinde yaşanan düşmanlığın kökenindeki asıl sebepler incelenmiştir. Zira bu sebepler, bölgesel ve uluslararası gelişmelerle daha da yoğunlaşan tarihi-psikolojik, siyasi, ekonomik boyutlarıyla oldukça köklü ve çeşitliydi. Ardından Öcalan Krizi, A. L. George’un kriz yönetimi stratejilerinden biri olan zorlayıcı diplomasi kavramsal çerçevesi içinde ayrıntılı olarak analiz edilmiştir. Son olarak kriz sonrası ilişkiler, Öcalan Krizi’nin bir dönüm noktası olduğunu ortaya koymak üzere R. N. Lebow’un kavramsal çerçevesi baz alınarak incelenmiştir. Son dönemdeki ilişkilere odaklanılarak Kriz’in düşmanlığın kökenindeki asıl sebeplere etkisi ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Tezin sonunda ilişkilerin geleceğine dair ihtimaller de tartışılmıştır.
Tezde şu sonuca ulaşılmıştır: Öcalan Krizi bir dönüm noktasıdır; -özellikle 2003’ten itibaren değişen bölge dengelerinde örtüşen tehdit algılamalarının da etkisiyle- karşılıklı düşmanca duygu ve algılamaların, olumsuz beklentilerin ve saldırgan davranış kalıplarının zayıflamasına katkıda bulunmuş, önemli ihtilafların yatışmasını kolaylaştırmış ve işbirliği dinamiklerini teşvik etmiştir.
Anahtar Kelimeler: Uluslararası Kriz, Kriz Yönetimi, Zorlayıcı Diplomasi, Türkiye-Suriye İlişkileri, Öcalan Krizi

ABSTRACT
The aim of this thesis is to analyze Turkish-Syrian relations in terms of the Öcalan Crisis that became a turning point in bilateral relations. This 20-day-long Crisis became a catalyst for rapprochement, and transformed decades-old conflictual relations into cooperation only less than a decade after their coming to the brink of war in October 1998. Thus it sets a model of crisis management and conflict settlement worth for analyzing in detail.
In this thesis, after the theoretical framework on international crisis and crisis management, the underlying causes of hostility in Turkish-Syrian relations throughout the 20th century were examined since they were deep-rooted and diverse with historical-psychological, political, economic dimensions intensified by regional and international developments. Then, the Öcalan Crisis and its management were analyzed in detail within the theoretical framework of A.L. George on coercive diplomacy that is one of the strategies of crisis management. Finally, post-crisis relationship was analyzed to reveal the Öcalan Crisis is a turning point in Turkish-Syrian relations by adopting R.N. Lebow’s theoretical framework. The effects of the Crisis on the underlying causes of hostility were elaborated in detail by focusing on current relations. Prospects for future relations were also discussed at the end.
It was concluded that the Öcalan Crisis became a turning point; and -especially with the convergence of threat perceptions under changing regional balances since 2003- contributed to the weakening of mutual hostile feelings and perceptions, negative expectations and aggressive behaviour patterns; facilitated the settlement of outstanding issues, and encouraged dynamics of cooperation. 
Keywords: International Crisis, Crisis Management, Coercive Diplomacy, Turkish-Syrian Relations, the Öcalan Crisis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder